Historie
De historie van OBS de Cirkel
Hier kunt u meer lezen over het ontstaan en ontwikkeling van onze school.
Ontstaan van het oorspronkelijke schoolgebouw
De Indische buurt werd net als het schoolgebouw aan de Atjehstraat/Soendastraat in het begin van de vorige eeuw gebouwd. Men heeft teruggevonden in de archieven fat het gebouw in 1908 in gebruik is genomen. Door de toenemende industrie – met name langs het Spaarne – trokken veel arbeiders met hun gezinnen naar Haarlem. Daardoor groeide het aantal inwoners van de stad snel en ontstond er een grote behoefte aan scholen. De school opende haar deuren genaamd ‘de Soendaschool’.
Tweede wereldoorlog
Vanaf 1940 is de Soendaschool bezet geweest door de bezetters die gebruik maakten van de school als behuizing. Vanwege de aanwezigheid van stallen in de buurt werden de bewoners van die tijd ‘paardenvolk’ genoemd. Leerlingen van de Soendaschool kregen tijdens de bezetting les op andere locaties zoals aan de Friese Varkensmarkt. Na de bezetting kon de school zijn deuren weer openen en veranderde de naam in de Prinsenschool. Ook de Frans Halsschool was gevestigd in hetzelfde gebouw.
Frans Halsschool en Prinsenschool
Het toenmalige pand bestond uit twee verdiepingen en twee speelpleinen met op beide pleinen een karakteristieke kastanjeboom. De Frans Halsschool gebruikte de bovenverdieping, de Prinsenschool de benedenverdieping. De beide scholen werden in 1960 samengevoegd vanwege een terugloop in het aantal leerlingen. De school ging verder als de Prinsenschool onder leiding van toenmalige directeur de Klerk.
“Op deze school heb ik leren lezen! Geweldig vond ik dat. Een mooie ouderwetse school met een speelplaats waar in het midden een grote kastanjeboom stond.”
Invoering Basisonderwijs
Een belangrijke wijziging vond plaats in verband met de invoering van het basisonderwijs, medio 1985. Met invoering van het basisonderwijs werd de naam van de school gewijzigd in Openbare Basisschool De Cirkel. Deze naam is gekozen vanuit een prijsvraag en het huidige logo dateert ook vanuit die tijd. In 1985 werd het aantal klassen, door de toevoeging van de kleuterschool vergroot met drie klassen tot 9 klassen. De kleuterschool heette de de Charlotte Bühlerschool en fungeert nu als opvanglocatie van Hero.
De Cirkel in een nieuw gebouw
Eind jaren ’80 besloot de gemeente tot afbraak van het schoolgebouw en werd een nieuw gebouw ontworpen door stadsarchitect Jan Willem de Kanter. Hij ontwierp in die tijd o.a. ook de de brandweerkazerne, diverse andere scholen in Haarlem en het huidige NME gebouw in de Kweektuinen. In 1991 opende de Cirkel haar deuren in het gebouw zoals we die nu ook nog kennen. Door sluitingen van andere scholen (o.a. Jan Gijzenschool) telde de Cirkel op het hoogtepunt ruim 350 leerlingen verdeeld over 16 klassen.
Verbouwingen
In de jaren die volgende is het gebouw aan diverse kanten uitgebreid. De lokalen aan de noordzijde zijn toegevoegd aan het gebouw en er is een tweede verdieping ontstaan door 2 lokalen toe te voegen aan het gebouw. De architect heeft gepoogd de gekozen bouwstijl door te zetten in de uitbreidingen. Het gebouw is daardoor steeds ruimer geworden. Het proces van het plaatsen van de opbouw is mooi gedocumenteerd.
De Cirkel 100 jaar (1908- 2008)
In 2008 vierde de school haar 100-jarig bestaan. Dat was een mooi feest waarbij een schoolkrant gemaakt werd met nog veel meer informatie over de geschiedenis van de school.
De Sportieve school
Rond 2010 heeft de school zich geprofileerd als sportieve school. Met een prachtige gymzaal en een gezond voedingsbeleid was het de eerste school in Haarlem die zich ‘gezonde school’ mocht noemen. De Cirkel won vele prijzen tijdens schoolsporttoernooien en deed zelfs in 1960 al verdienstelijk mee.
Corona
De school heeft voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog de school moeten sluiten voor haar leerlingen. In totaal hebben de leerlingen ruim 14 weken thuis onderwijs moeten volgen. Door de digitale mogelijkheden van deze tijd en de inzet van team en ouders heeft het onderwijs doorgang kunnen vinden. We hopen dat de volgende schoolsluiting nog lang op zich zal laten wachten.