Historie


De historie van OBS de Cirkel

Hier kunt u meer lezen over het ontstaan en ontwikkeling van onze school.

Ontstaan van het oorspronkelijke schoolgebouw
De Indische buurt werd net als het schoolgebouw aan de Atjehstraat/Soendastraat in het begin van de vorige eeuw gebouwd. Men heeft teruggevonden in de archieven fat het gebouw in 1908 in gebruik is genomen. Door de toenemende industrie – met name langs het Spaarne – trokken veel arbeiders met hun gezinnen naar Haarlem. Daardoor groeide het aantal inwoners van de stad snel en ontstond er een grote behoefte aan scholen. De school opende haar deuren genaamd ‘de Soendaschool’.

Tweede wereldoorlog
Vanaf 1940 is de Soendaschool bezet geweest door de bezetters die gebruik maakten van de school als behuizing. Vanwege de aanwezigheid van stallen in de buurt werden de bewoners van die tijd ‘paardenvolk’ genoemd. Leerlingen van de Soendaschool kregen tijdens de bezetting les op andere locaties zoals aan de Friese Varkensmarkt. Na de bezetting kon de school zijn deuren weer openen en veranderde de naam in de Prinsenschool. Ook de Frans Halsschool was gevestigd in hetzelfde gebouw.

Frans Halsschool en Prinsenschool
Het toenmalige pand bestond uit twee verdiepingen en twee speelpleinen met op beide pleinen een karakteristieke kastanjeboom. De Frans Halsschool gebruikte de bovenverdieping, de Prinsenschool de benedenverdieping. De beide scholen werden in 1960 samengevoegd  vanwege een terugloop in het aantal leerlingen. De school ging verder als de Prinsenschool onder leiding van toenmalige directeur de Klerk.

 

“Op deze school heb ik leren lezen! Geweldig vond ik dat. Een mooie ouderwetse school met een speelplaats waar in het midden een grote kastanjeboom stond.”

 

Invoering Basisonderwijs
Een belangrijke wijziging vond plaats in verband met de invoering van het basisonderwijs, medio 1985. Met invoering van het basisonderwijs werd de naam van de school gewijzigd in Openbare Basisschool De Cirkel. Deze naam is gekozen vanuit een prijsvraag en het huidige logo dateert ook vanuit die tijd. In 1985 werd het aantal klassen, door de toevoeging van de kleuterschool vergroot met drie klassen tot 9 klassen. De kleuterschool heette de de Charlotte Bühlerschool en fungeert nu als opvanglocatie van Hero.

De Cirkel in een nieuw gebouw
Eind jaren ’80 besloot de gemeente tot afbraak van het schoolgebouw en werd een nieuw gebouw ontworpen door stadsarchitect Jan Willem de Kanter. Hij ontwierp in die tijd o.a. ook de de brandweerkazerne, diverse andere scholen in Haarlem en het huidige NME gebouw in de Kweektuinen. In 1991 opende de Cirkel haar deuren in het gebouw zoals we die nu ook nog kennen. Door sluitingen van andere scholen (o.a. Jan Gijzenschool) telde de Cirkel op het hoogtepunt ruim 350 leerlingen verdeeld over 16 klassen.

Verbouwingen
In de jaren die volgende is het gebouw aan diverse kanten uitgebreid. De lokalen aan de noordzijde zijn toegevoegd aan het gebouw en er is een tweede verdieping ontstaan door 2 lokalen toe te voegen aan het gebouw. De architect heeft gepoogd de gekozen bouwstijl door te zetten in de uitbreidingen. Het gebouw is daardoor steeds ruimer geworden. Het proces van het plaatsen van de opbouw is mooi gedocumenteerd.

De Cirkel 100 jaar (1908- 2008)
In 2008 vierde de school haar 100-jarig bestaan. Dat was een mooi feest waarbij een schoolkrant gemaakt werd met nog veel meer informatie over de geschiedenis van de school.

De Sportieve school
Rond 2010 heeft de school zich geprofileerd als sportieve school. Met een prachtige gymzaal en een gezond voedingsbeleid was het de eerste school in Haarlem die zich ‘gezonde school’ mocht noemen. De Cirkel won vele prijzen tijdens schoolsporttoernooien en deed zelfs in 1960 al verdienstelijk mee.

Corona
De school heeft voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog de school moeten sluiten voor haar leerlingen. In totaal hebben de leerlingen ruim 14 weken thuis onderwijs moeten volgen. Door de digitale mogelijkheden van deze tijd en de inzet van team en ouders heeft het onderwijs doorgang kunnen vinden. We hopen dat de volgende schoolsluiting nog lang op zich zal laten wachten.

Markante schoolleiders uit de geschiedenis van de school

We hebben uit de rijke geschiedenis van de school veel namen terug zien komen vanuit vele herinneringen. De schoolleiders met een bijzondere verdienste lichten we uit.

Mr. Geertsma is schoolleider van de Prinsenschool geweest van 1945 tot 1958.
Hij stapte over van de Spaarneschool en hielp mee met de wederopbouw. Hij nam na een mooie carrière afscheid op 23 dec. 1985.

Mr. De Klerk  is schoolleider geweest van 1958 tot ver vind de jaren ’70. Hij is gestart na de fusie van de Prinsenschool en Frans Halsschool en was een geliefde leerkracht en
schoolleider.

Jan Baas is 42 jaar werkzaam geweest op de school en heeft ontzettend veel leerlingen als leerkracht en schoolleider langs zien komen. Zijn sportieve achtergrond heeft er mede voor gezorgd dat de school altijd een stoer en sportief karakter heeft gehad. Zijn afscheid werd uitgesteld doordat de ouders en leerlingen hem langer wilden behouden voor de school. Hij heeft de verhuizing en verbouwingen geleid en heeft veel betekend voor de Cirkel zoals hij nu is.


Andere coryfeeën

Vanuit de overleveringen op schoolbank komen vele namen van geliefde leerkrachten naar voren zoals Meester Amama, meester Grossman, juf Bates, juf Butter en conciërge Rompa. We richten ons hieronder op een aantal namen uit de meer recente geschiedenis met een flinke staat van dienst.

Irma (Juf) Fielmich
Juf Fielmich heeft 39 jaar met ontzettend veel plezier op de school gewerkt als leerkracht en intern begeleider. Ze heeft de overgang van de Prinsenschool naar de Cirkel meegemaakt en was de drijvende kracht achter de leerlingbegeleiding op de school.

Ella van den Bogaard
Ruim 19 jaar is Ella het gezicht van de school geweest voor alle ouders. Ze heeft als administratieve kracht en gastvrouw met veel toewijding op de Cirkel gewerkt en stond iedere ochtend met een glimlach bij de deur.


Overblijfselen uit het verleden

 

Beeldje Charlotte Bühler
Het beeldje van het jonge meisje met de hond en de poes is een beeltenis van een jonge Charlotte Buhler. Het beeld is afkomstig uit de kleuterschool welke ook haar naam droeg. Het beeld heeft in 1985, bij de vorming van het basisonderwijs, een plek gekregen in de school. Charlotte Bühler was een psycholoog/pedagoog uit het begin van de vorige eeuw. Ze staat vooral bekend om haar onderzoeken uitgaande van observaties bij het jonge kind. Ze heeft kunnen laten zien dat jonge kinderen zich enorm ontwikkelen en dat ontdekken en spelen zeer belangrijke ontwikkelingen zijn voor (jonge) kinderen. Lees meer.   De hond en de poes hebben overigens nog geen naam.

Bel
Meester Jan weet te vertellen dat de bel aan het begin van de jaren 70  cadeau is gedaan door de toenmalige ouderraad. Dagelijks werd deze bel door een leerling van de hoogste groep 5 min. voor tijd geuid. Later werd deze bel het brandalarm. Nu gebruiken we de bel nog steeds dagelijks tijdens de pauzes.

 

Beelden van kinderen
De twee kinderhoofdjes aan de muur maakten oorspronkelijk deel uit van een reeks van vier, ze verbeeldden 4 verschillende emoties. Ze zijn gered bij de sloop van het oude gebouw in 1989. Helaas zijn alleen de emoties ‘verdriet’ en ‘gelatenheid’ bewaard gebleven. Gelukkig zien we bij onze leerlingen vooral plezier terug!


Bekende oud leerlingen

We hebben talentvolle leerlingen die zich in allerlei maatschappelijke richtingen ontwikkelen! Op deze plek lichten we de oud-leerlingen uit die bekende Haarlemmers of zelfs bekende Nederlanders zijn geworden. Missen we iemand? Geef het ons door!

Patrick Beljaards is een Nederlands honkballer, die namens zijn vaderland tweemaal deelnam aan de Olympische Spelen: Sydney 2000 en Athene 2004. Bij die gelegenheden eindigde de linkshandige werper van honkbalvereniging Kinheim met de nationale ploeg op respectievelijk de vijfde en de zesde plaats.

Claudia Zwiers is een voormalig Nederlands judoka, die Nederland tweemaal vertegenwoordigde vertegenwoordigde bij de Olympische Spelen: in 1996 (Atlanta) en 2004 (Athene). Tijdens de Olympische Zomerspelen 1996 won Zwiers een bronzen medaille in de klasse tot 66 kilo. Hetzelfde jaar werd zij Europees kampioene. Verder won zij nog vijf bronzen medailles op EK’s. Ook op het WK van 2006 werd zij derde. In totaal werd Zwiers elfmaal kampioen van Nederland, waardoor zij recordhoudster is.

Oliver Rifai
is een Nederlands voetballer die als verdediger speelt. Rifai speelde in de jeugd bij Koninklijke HFC, HFC EDO, Telstar en AZ en speelde van 2012 tot 2015 bij SC Telstar in de Eerste divisie. Hierna ging hij voor FC Lisse spelen.

Michael Kok
Nederlands Kampioen bowlen 2010, 2013, 2017